De geschiedenis van mijn tak:

Het ontstaan van de naam Lans is na het onderzoeken van vele archiefstukken vermoedelijk voortgekomen uit het feit dat deze voorouders hadden/kochten/verkochten stukken land. Land=Lants=Lans.

Het eerste teken van leven met de naam Lans is 1581 (Rechterlijk Archief Gouderak 22-11-1581), in deze akte wordt hij genoemd "ende aende westsijde Leendert Jansse Lans.

Op 14-11-1582 ondertekent hij met hetzelfde merkteken als op 4-12-1607

Deze Leendert Jansz Lans wordt in 1607 als leenman van Hinderstein voor de gemene buren van het Kattendijksblok (onder Gouderak) aangesteld.  Hij is gehuwd met Niesken Engelsdr. Uit diverse notariële akten blijkt dat hij in 1560 geboren is. Twee van hun kinderen zorgen voor een aanzienlijke stamboom.

Jannitghen die huwt met Aart Backer krijgen een zoon die de naam Lans als toevoeging krijgt. Hieruit ontstaat een grote tak die tot voor kort apart op deze website stond vermeld als Bleiswijk. Leendert Aarts Lans is geboren zo rond 1630 in Gouderak. Het bakkersberoep van hem bracht hem in Moordrecht aan de Thiendeweg, alwaar hun kinderen zijn geboren. De generaties hierna zwierven uit via Bleiswijk en Zevenhuizen naar onder andere Hillegersberg, Bergschenhoek en Overschie. Later geannexeerde gemeenten binnen Rotterdam. Ook de tak Gouda (Jan Janse Lans & sara Croon) die voor lange tijd apart vermeld stond op deze website hebben we hieraan kunnen koppelen.

Engel Leenderts Lans is in 1600 geboren en krijgt samen met Dircksgen 10 kinderen waarvan Sent op 6 jarige leeftijd verdrinkt. Omstreeks 1646 wordt Willem Engelsz geboren in Gouderak (ligt onder Gouda in de Krimpenerwaard). Hij huwt de eerste keer met Marijtje Hijndricks (6 kinderen) en de tweede keer met Leentje Willems Vonk (7 kinderen) en alle kinderen worden geboren in Storms Polder( later werd dit Stormpolder). De naam Lans en Lants worden in deze periode door elkaar gebruikt.

De op één na jongste zoon Arij Willemsz Lans wordt in 1689 gedoopt in Capelle aan den ijssel. Hij is de zoon van Willem Engelen en Leentje Willems Vonk. Hij huwt met Maria Jansse Molenaar en zij krijgen een zoon en dochter. Ary werd steenbakker en kocht land en boerderijen. De zoon, Willem Ariensz Lans huwt met Belia van Beest en zij krijgen 9 kinderen waaronder Gijsbartha. Hij breidt de bezittingen verder uit. Gijsbartha wordt gedoopt in Capelle in 1768. Zij blijft ongehuwd, maar krijgt 2 kinderen. Zij is uiteindelijk mede-eigenaresse van een steenplaats (fabriek) aan de Dorpsstraat bij de Oude Plaats (Capelle). De zoon, Willem Otto Arie Lans gedoopt in 1812 in Capelle staat hier afgebeeld met zijn gezin. Hij huwt met Adriana Maria Jongebreur en zij krijgen samen 12 kinderen, waarvan er 7 op zeer jonge leeftijd zijn overleden. De steenplaats blijft tot 1909 familiebezit waarna deze wordt gesloten

De oudste zoon Leendert Willemsz Lans wordt in 1670 gedoopt in Capelle aan den ijssel. Hij is zoon van Willem Engelen en Marijtje Hijndricks. Zij wonen in Stormpolder en krijgen 4 zonen en 2 dochters. Een van de zonen is Arij Leenderts die trouwt met Marrigje Slim. In deze tijd heeft de familie als beroepen steenbakker, broodbakker,bouwman en bezitten huizen en grond. Uit Arij en Marrigje wordt in 1736 Cornelis Ariensz Lans geboren in Stormpolder, en gedoopt in Ouderkerk aan den ijssel. Samen met zijn vrouw Ariaantje den Duijf krijgen ze 9 kinderen. Een van deze is Pieter, die in 1777 geboren wordt in Crimpen op den ijssel (thans Krimpen aan den ijssel). Crimpen had pas in 1866 een eigen kerk (ned. hervormd). Tot die tijd vonden dopen, huwelijken en begraven plaats in het naast-gelegen Ouderkerk. Pieter wordt van beroep schollevisser op een zogeheten scholschuit. Samen met zijn eerste vrouw kregen zij 1 dochter en 2 zoons (waaronder Cornelis), en met zijn tweede vrouw kregen zij 4 zoons en 2 dochters. Cornelis Lans wordt in 1805 geboren in Stormpolder in de Crimpenerwaard.. Stormpolder vormde in die tijd een eigen dijkgehucht. Later is die gemeenschap samengegaan met Crimpen op den ijssel. Stormpolder bestaat nu nog steeds, maar dan als industrieterrein op dezelfde locatie. Het is een tijd, die onder veel invloed staat van de fransen. Napoleon had zichzelf uitgeroepen tot koning van Holland. Een paar jaar later wordt de burgerlijke stand ingevoerd, alsmede de grondbeginselen van het huidige rechtssysteem.

Cornelis, van beroep ook schollevisser, en zijn vrouw Neeltje kregen in 1825 hun eerste kind genaamd Teunis, die geboren werd in Nieuw-Lekkerland (waar moeder Neeltje van oorsprong vandaan komt). Teunis is de enige stamhouder gebleven in dat gezin. In 1848 verhuisde Teunis met zijn vrouw Anthonia naar Kralingen (een buurtschap nu vallend onder Rotterdam). Teunis was zeeman van beroep.

Hier werd o.a. zoon Jan geboren in 1855 (op de foto rechts zittend, en ook de enige stamhouder). Jan trouwde met Dirkje en zij woonden in Rotterdam. Zij kregen 3 dochters en 6 zoons. Leendert (1879), op de foto in het midden, is via Haarlem naar Amersfoort gegaan. Jan (1884), op de foto links staand, is eerst in Rotterdam verbleven en daarna in Amsterdam. Teunis (1886), op de foto links zittend, is via Dirksland naar Velsen gegaan. Dirk (1893), op de foto rechts staand, is naar Utrecht gegaan. De 5e en 6e  zoon, Martinus en Antoon zijn in hun eerste levensjaar overleden.

Jan (1884) heeft met zijn 1e vrouw in Rotterdam 3 zoons gekregen, en bij zijn 2e vrouw in Amsterdam nog eens 3 zoons en een dochter. Zijn eerste zoon was Jan die in 1903 werd geboren. Deze Jan (1903) kreeg ook weer 3 zoons, waarvan de middelste in 1932 werd geboren in Velsen. Hij kreeg de naam Marinus mee, vernoemd naar voorvaderen aan zijn moeders kant

Samen met zijn vrouw Geertruida Maria kregen zij 2 zoons. In 1961 werd ik (Sjon) geboren. Ik trouwde met Antoinette en ook wij kregen 3 zoons, Johnny, Ricardo en Leroy. Wij wonen nog steeds in Velsen.